Менопаузадағы әйелдер үшін рационды мұқият бақылау маңызды. Климакс кезінде қосымша килограммдар оңай жиналатынын бәрі біледі, бірақ олардан құтылу қиынырақ. Сондықтан өмірінің осы кезеңіне көшкен әйелдердің барлығы дерлік дұрыс тамақтану туралы алаңдайды.
Қатаң айтқанда, барлық әйелдер, тек климакс кезінде емес, дұрыс тамақтану керек. Бірақ 45 жастан кейін метаболизм баяулайды, ағзадан токсиндердің шығарылуы нашарлайды.
Климакстағы әйелдерге арналған «дұрыс» тағамдарды жеу одан да маңыздырақ, өйткені ағзадағы эстроген мөлшері тұрақты түрде төмендейді. Эстрогендер тек бала тууға арналған гормондар ғана емес, олар біздің денеміздің барлық дерлік жүйелерінде қолданылады. Олар сондай-ақ бізді белсенді етеді: біз қозғалуға, спортпен айналысуға және осылайша салмақты сақтауға немесе азайтуға дайынбыз.
Эстрогендерді жоғалтып, дене резервтерді іздей бастайды және эстрогендерді өндіру функцияларын басқа органдарға береді. Бұл жұмыстың бір бөлігін май жасушалары алады. Оларға жүктеме артады және олар оны жеңу үшін көбейе бастайды. Осы себепті климакс кезінде салмақ жоғалту соншалықты қиын және бақылаудың аздап әлсіреуімен салмақ қайтадан өсе бастайды.
Сондықтан тамақтану әдеті бірінші орында. Көптеген майлы тағамдар, тәтті газдалған сусындар, менопауза кезіндегі фастфуд фигураға ғана емес, денсаулыққа да зиян тигізеді. Осы себепті зиянды тағамға бейімділікті қайта қарау керек. Сыртқы түрі мен денсаулығының өзгеруін бақылау маңызды. Егер сізге бірдеңе жақпаса, теңгерімге қол жеткізгенше тамақтану әдеттерін өзгерту керек.
Неліктен климакс кезінде әйелдердің тамақтану тақырыбының айналасында соншалықты көп талқылау бар? Оны ретімен талқылайық. Климакстың шарықтаған кезінде емес, «дұрыс» өнімдерді таңдауды әлдеқайда ертерек бастау керек. Әрбір адам ерекшеліксіз дұрыс тамақтануы керек. Салмақ проблемалары (семіздік немесе, керісінше, анорексия), сондай-ақ дәрумендер мен минералдардың жетіспеушілігі кейбір ауруларды тудыруы мүмкін екендігі дәлелденді.
Менопауза кезінде монодиеталарды ұнататын немесе кез келген тағам түрін (көмірсусыз, майсыз) толығымен алып тастайтын диеталарды ұнататын әйелдерге дереу ескерткім келеді: мұндай диеталар денсаулыққа ешқандай пайда әкелмейді, сонымен қатар олар бар ауруларды күшейтуі немесе жаңа ауруларды қоздыруы мүмкін, әсіресе 45 жастан кейін. Менопаузадағы және постменопаузадағы әйел теңгерімді тамақтануы керек. Бұл диетада кешенді түрде жеткілікті ақуыздар, майлар және көмірсулар болуы керек дегенді білдіреді.
Тамақтануға деген көзқарас ақылға қонымды болуы керек. Өмір салтына байланысты ақуыздарды, майларды және көмірсуларды тұтынудың жас нормаларын зерттеп, осы мәліметтерді сақтай отырып, диетаны жасау керек.
Астың жауға айналмауы маңызды. Әрбір тістегеннен ләззат алып, рахаттанып жеңіз. Сондықтан Интернеттен әмбебап кеңестерді іздемеңіз. Бір апта бойы климаксқа арналған мәзірді өзіңізге ұнайтын тағамдардан таңдап құрастырыңыз, біреудің ұсынғанын алмаңыз.
Бұзылулар мен депрессияларды болдырмау үшін және климакс кезінде тамақтану теңгерімді болы үшін, қуаныш әкелетін нәрсені жеу керек. Содан кейін салмақ жоғалту оңайырақ болады, әсіресе 50-ден кейін.
Жалпы, менопаузадағы әйелдер (тек қана емес) жүректің, қан тамырларының және тірек-қимыл аппаратының саулығын сақтайтын диетаны ұстануы керек. Дәл осы санаттағы аурулар әйелдерді жиі мазалайды, әсіресе климакс кезінде және одан кейін.
Менопаузадағы әйел ағзасы омега-3 май қышқылдарымен қамтамасыз етілуі керек, бұл кез келген жаста өте маңызды, өйткені біздің денеміз май қышқылдарының бұл түрін жасай алмайды және оларды тек тамақтан алады.
Омега-3 жеткілікті мөлшерде ағзаға түсу үшін балық пен теңіз өнімдерін жеу керек, өйткені оларда осы құнды элемент бар. Егер әйел бұл тағамдарды сирек жесе, диетаны омега-3 қоспаларымен толықтырған дұрыс.
Сондай-ақ дұрыс тамақтану керек. Күнделікті диетаны 4-5 порцияға бөліп, қарын ашпайтындай және тамақтың қорытылуына уақыт беру керек. Содан кейін тамақтануға отырған кезде көп мөлшерде тамақ қабылдауға ниет болмайды және тағамның саны мен сапасын бақылау оңайырақ болады.
Шөлдеген сайын, өзіңізді күшпен мәжбүрлемей, сонымен қатар сұйықтықты ұмытпай жеткілікті мөлшерде ішу керек. Менопауза кезінде пайдалы сусындарға таза су, үйдегі жеміс сусындары мен компоттар, сондай-ақ шөп шайы жатады. Бұрын кофе зиянды сусын болып саналған, бірақ ол қазіргі кезде ақталды және қазір күніне 4-5 кесеге дейінгі мөлшер қауіпсіз деп саналады.
Әйелдерге бірден ескерту: тамақтанудың әсері соншалықты зор емес, рационға кез-келген тағамды қосу немесе алып тастау климакс кезіндегі ысынуларды толығымен жоя алмайды, бұл панацея емес. Бірақ тағамдар арасында ысынуларды арттыратындар бар. Оларды білу және мүмкіндігінше аулақ болу қажет.
Менопауза кезінде алкогольді шамадан тыс тұтынудан аулақ болу керек, өйткені ол қан тамырларын тарылтады, бұл ысынулардың саны мен қарқындылығына теріс әсер етеді. Сонымен қатар, алкогольдік сусындар өте жоғары калориялы және тәбет пен артық тамақтануды жоғарлатады және артық салмақты арттырады.
Жоғарыда айтылғандай, көп нәрсе әйелдің қалауына байланысты. Өзіңізді пайдалы, бірақ жек көретін өнімді жеуге мәжбүрлесеңіз, сіз күткен нәтижеге жете алмайсыз. Кейде өзіңізге зиянды нәрсеге жол бергеніңіз жақсы, бірақ тек ақылға қонымды шектерде.
Егер климакс кезінде әйелдерге қандай өнімдер пайдалы екендігі туралы айтатын болсақ, жүгері майы туралы айту керек. Бұл денеге қажетті пайдалы заттардың мазмұны бойынша майлар арасында көшбасшы. Жүгері майын күнделікті қолдану иммунитетті жақсартады, қалқанша безінің жұмысын жақсартады, «жаман» холестерин деңгейін төмендетеді, қан тамырларын нығайтады, сонымен қатар метаболизмді жақсартады. Сонымен қатар, оның құрамында ерте қартаюды болдырмайтын Е дәрумені көп. Оны күнбағыс майының орнына тамақ пісіргенде пайдаланып, салаттарға қосуға болады.
Бұл жүгерінің өзіне және одан жасалған өнімдерге – жүгері ұны, жүгері жармиасына да қатысты. Диетада жүгері мөлшерінен асып кетуі мүмкін емес. Өзіңізге ұнайтын нәрсені таңдаңыз және оны еркін тұтыныңыз.
Назар аударуға тұрарлық анар және одан өндірілген шырын. Анар жемістерінде Е, РР, А дәрумендерінің және аскорбин қышқылының көп мөлшері бар, сондықтан олардың ағзаға дәрумендер жетіспеуі кезінде, сондай-ақ отадан кейін және ұзаққа созылған аурулардан кейін қалпына келтіру кезіндегі пайдасы баға жетпес. Олардың құрамын құрайтын минералдар сүйектерді нығайтады және қан құрамын жақсартады. Әсіресе анар гемоглобинді әдуеуір арттырады.
Тамақтан кальцийді көп алу өте маңызды, өйткені сүйек тығыздығы оның мөлшеріне байланысты. Биоқоспалардан бұл элемент әлдеқайда нашар сіңеді. Сондықтан сүзбе мен ірімшікті, балық пен теңіз өнімдерін, күнжітті көбірек жеу керек. Осы кезеңде денеде кальцийдің артық болуы қауіп төндірмейді, сондықтан сіз оған бай тағамдарды тұтынуын шектемеуіңіз керек.
Сондай-ақ, диетада жеткілікті түрде талшықтар болуы керек, ол төмен калориялы және ұзақ уақытқа қанықтылық сезімін береді және асқазан-ішек жолдарының жұмысына көмектеседі. Талшық – баяу көмірсулар, ол өсімдік тағамдарында көп: салаттардың барлық түрлері, көкөністер, жемістер, қоңыр күріш және бидай.
Бірақ менопаузадағы әйелдер үшін фастфуд, тәтті нандардан және тәтті сусындардан бас тартқан дұрыс. Бұл қант деңгейін күрт арттыратын және олармен бірге «жаман» холестеринді әкелетін жылдам көмірсулардың көзі. Айтпақшы, қанттың артық болуы теріге де әсер етеді - тері күңгіртенеді және иілгіштігін жоғалтады, көздің асты күлдірейді.